Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 7 februarie 2018

MISTERELE PARISULUI (4)

CELEBRITATEA POSTUMA A UNUI ILUSTRU NECUNOSCUTPovestea e veche, de prin anii 1793!

Philibert Aspairt, era portarul spitalului militar  Val-de-Grâce,  situat in arr.5 de azi al capitalei Frantei. 


Image illustrative de l'article Hôpital d'instruction des armées du Val-de-Grâce


Acest locas construit pe locul vechilor gradini de zarzavat ale manastirii Val-de-Grace,  a fost proiectat  si realizat  de François Mansart si Jacques Lemercier in anii 1600!

Manastire a apartinut calugarilor ordinului Chartreux si  includea si biserica Notre-Dame du Val-de-Grâce In 1793, cand vremurile tulburi ale Revolutiei franceze zapacisera mintile poporului, Philibert Aspairt si-a propus sa se aventureze in galeriile carierelor de piatra care strabat subsolul Parisului, mai precis in cele aflate sub spitalul al carui portar era. 

El stia precis ca prin galerii se poate ajunge si la pivnitele vechii manastiri, pivnita ascunsa sub gradinile castelului Luxembourg.

Scopul acestei "explorari" bizare nu avea nimic de-a face cu religia in sine si nici  cu cine stie ce ritualuri religioase. Planul sau era sa puna mana macar pe cateva sticle din celebra licoare a monahilor ordinului - bautura  numita La Chartreuse  care a facut gloria acestui ordin semi-eretic, practicant al ritualului tacerii si izolarii! 

Philibert, sigur de lovitura pe care avea sa o dea, dupa ce a studiat toponimia locului la suprafata, inarmat cu o festila, a intrat in galerii. Dupa socotelile lui, nu avea de parcurs decat cativa zeci de metri!

Numai ca, intre calculele facute la suprafata si traseul real al galeriilor, diferenta se dovedi a fi  colosala! 

http://fr.wikipedia.org/w/index.php?title=Philibert_Aspairt&action=history
Bietul om se trezi intr-un adevarat labirint in care curand se pierdu. Instinctul sau de conservare ii spuse sa faca cale intoarsa numai ca, panicat si cu festila stinsa,  nu a mai reusit sa gaseasca niciodata drumul pe care venise! 

Un mic exercitiu de imaginatie si ne putem ingrozi inchipuindu-ne cam ce a simtit bietul om, singur, debusolat si disperat, tarandu-se in patru labe,  cautand cu disperare iesirea pe care insa nu avea sa mai apuce sa o gaseasca ! 
Pentru ca, pierdut prin galerii, fara mancare, fara apa si intr-un intuneric desavarsit, epuizat de angoasa,  Philibert a murit fara ca nimeni sa stie unde se afla!

Iata insa ca in 30 aprilie 1804, absolut intamplator, in galeriile carierelor  a fost gasit un schelet uman. 
Ca era vorba despre portarul spitalului, Philibert Aspairt, disparut in urma cu 11 ani, s-a stiut dupa manunchiul de chei gasit langa oasele sale, chei pe care le avusese asupra sa cand intrase in galerii!

Ramasitele sale fura ingropate  in acelas  loc unde au fost gasite si bietul om avu parte chiar si de un monument, de o placa funerara, pe care pana azi sta scris:

http://fr.wikipedia.org/w/index.php?title=Philibert_Aspairt&action=history

In memoria lui Philibert Aspairt 
pierdut in aceasta cariera 
la 3 noiembrie 1793, 
regasit dupa 11 ani si
inhumat in acelas loc,
la 30 aprilie  1804

Ironia sortii face ca Philibert a murit fara sa stie ca pivnitele pe cale le cauta se aflau la doar cativa pasi de el! 
O sa spuneti ca a avut ghinion dar... de avea noroc nimeni nu ar mai fi stiut azi de el si povestea galeriilor carierelor pariziene!

Intre un prezent prosper si o glorie postuma, Domnul i-a harazit-o pe cea din urma!

Povestea vine sa atraga atentia asupra galeriilor carierelor de piatra ce se intind sub Paris! Ele sunt si azi, ca si atunci, un labirint misterios care, fara un ghid cunoscator, poate deveni si extrem de periculos! 


5 comentarii:

 1. Nu mă-ndoiesc că el ar fi preferat prezentul prosper! :)


  (Eddie are probleme - picior fracturat -, aşa că deocamdată găseşti tabelele jocului cu cuvinte pe blogul lui Grişka:
  https://grishuna.blogspot.ro/)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca mai toti dam eternitatea pe un prezent prosper! :)

   Multumesc pt informatie! Imi pare rau pentru Eddie!

   Te imbratisez cu drag

   Ștergere
  2. Cu drag te îmbrăţişez şi eu. :)

   Ștergere
 2. O povestioara interesanta, din care putem trage si concluzia ca pentru orice drum pe care il facem este bine sa ne luam cateva masuri de precautie! :)
  Multumesc, draga Cita pentru noul mister parizian. E doar o presupunere, dar nu cred ca se vor arata publicului chiar toate misterele drumurilor subterane...
  Un weekend placut si senin iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desigur, galeriile carierelor sunt cunoscute de cartografi si explorate de specialisti. Ele sunt extrem de periculoase, constituind un labirint inselator!
   Acesta a fost, in fond, scopul esential al amplasarii pietrei funerare a "istetului" Philibert, spre descurajarea indraznetilor! Accesul este deci limitat si atent controlat!

   Cat priveste restul subsolului Parisului... evident nu este accesibil in totalitate. In Zilele Patrimoniului insa multe din galeriile tehnice sunt vizitabile! Cu siguranta sub control strategic!

   Multumesc pentru urari! Aici este o zapada nemaivazuta asa ca we-ul va fi pentru mine unul...la gura sobei, iar pentru copii prilej de batai cu zapada si drumetii in padure!

   Sa-ti fie bine si tie! Cu drag!

   Ștergere