Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 3 februarie 2018

MISTERELE PARISULUI (3)


PARISUL DE SUB PARIS


Cand te plimbi prin Paris privesti cladiri, monumente, vizitezi muzee, admiri superba arhitectura hausmanniana. Daca urci in Turnul Montparnasse ori in Turnul Eiffel  poti sa constati cata frumusete si cat echilibrul arhitectonic are acest oras.
Dar, daca nu stii, nu banuiesti o secunda ca, sub pamant, in subsol, se afla un alt oras, un oras cu mult mai mare si mai uluitor, care coboara 50 de metri sub pamant si care este organizat pe nivele. Te vei mira sa afli ca e mai ceva ca in filmele de fictiune si ca totul a fost conceput cu mai bine de 200 de ani in urma!

Asa cum spuneam in prima postare a acestei serii, in spatele realizarilor remarcabile ale lumii, stau oameni deosebiti, cu sclipiri de geniu, intalniri providentiale, "accidente" fericite, idei si fapte incredibile...
Asta s-a intamplat in vremea celui de-al III.lea Imperiu Francez cand Napoleon al III.lea l-a intalnit pe Baronul Hausmann.

Prin vointa acestor doi barbati si genialitatea unor ingineri de exceptie ai acelui moment - cum au fost F. Bienvenue si E. Belgrand - s-a cladit metropola aceasta atat de admirata, cu gandul mereu la viitor si nu la un viitor oarecare ci la unul... grandios!

In subsolul Parisului exista o lume nestiuta si plina de mister, care a generat mituri si a stimulat imaginatia si fantezia multora.


Ce ascunde asadar Parisul?

Mai intai, sub trotuar, intre 0 si 5 metri adancime, se afla cablurile electrice, fibra optica, conductele de gaz, dar si primele conducte de canalizare - cele stradale si cele care coboara din imobile.

Totul a fost conceput din start cu pante calculate sa evite orice baltire! Oricat de prozaic vi s-ar parea, canalizarea Parisului este rezultatul unei sclipiri de geniu!

1446 km de conducte se intind pe culoare accesibile, pietonale, care corespund strazilor de la suprafata si poarta chiar aceleasi nume cu ele!



Ideea inginerului Eugene Belgrand, creatorul rețelei contemporane de apa si canal a Parisului, a fost aceea ca fiecare strada a capitalei sa fie dublata la subsol de o alta ... Astfel, dedesupt, veti gasi adevarate strazi subterane, care fac din Paris unul dintre cele mai moderne orașe din lume în acest sens. Sistemul inteligent permite ca orice defectiune produsa la suprafata sa poata fi remediata cu precizie, in subsolul corespunzator!

Ar mai fi de spus ca, daca cumva ceva s-a pierdut in canalizare, exista filtre care permit  recuperarea lor si chiar  un birou al obiectelor pierdute!

Inginerul Eugène Belgrand care a conceput si executat acum 170 de ani acest sistem exceptional, care functioneaza si azi, impreuna cu Fulgence Marie Auguste Bienvenue, parintele metroului, au rascolit maruntaiele Parisului timp de zeci de ani, agasand populatia, satula de demolari, noroaie si gropi, dar au lasat in urma lucrari de vizionari!

Par Neurdein — Collection personnelle Scanné par Claude Shoshany, Domaine public, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3945304
La aceeasi adancime se gasesc pivnitele imobilelor si parkingurile subterane.

Al doilea nivel, cuprins intre 5 si 10 metri sub pamant, adaposteste criptele bisericilor si siturile arheologice, intre care unele dateaza din vremea romanilor!

Tot aici se gasesc si galeriile primelor linii de metrou, a caror constructie dateaza din anii 1900, fiind opera inginerului Fulgence Marie Auguste Bienvenüe.
Interesant este ca tot ce se vede azi in tunelurile metroului dateaza de atunci, inclusiv faianta de pe pereti!
Ce viziune si ce calitate de lucrari!



La aceeasi adancime se gasesc si adaposturile antiaerine, construite in vremea razboiului.

Cel mai impresionant este cel aflat la 12 m adancime, sub Palatul Luxemburg, azi sediul Senatului francez, care are 2 etaje, 400 de mp, putand sa adaposteasca 300 de persoane, fiind dotat cu sala de operatii, birouri si o sala cu instalatii capabile sa purifice aerul in caz de atac chimic!

La o adancime cuprinsa intre 10 si 15 metri, sub marile bulevarde, se afla conducta principala de canalizare, cu diametrul de 5m - in care se deverseaza apa de ploaie si apele uzate, care ajung aici gratie pantelor bine gandite! Odata colectate, apele uzate ies din oras spre statiile de epurare.


NOTA BENE: Parisul are sansa de a avea la robinet cea mai buna apa de baut, asa ca nu e nevoie sa va consumati banii pe apa plata cand veniti la Paris!

Tot la acest nivel se gasesc marile transformatoare electrice, care transforma curentul de la 200 000 de volti la 220 de volti! Galeriile pentru cabluri ating 10 000 de km!

Ceva mai jos, la 20 m adancime, se afla galeriile RER.ului, construit sub metroul lui Bienvenue!
Si mai jos, la 25 de metri sub pamant, se afla carierele Parisului, unele vizitabile, cum sunt cele de sub Spitalul Cochin, din arondismentul 14, si care dateaza din Evul Mediu!

Carierele astea, din care se scotea odinioara piatra pentru constructii, au fost initial mult in afara orasului dar, din motive de suprapopulare, orasul s-a extins si s-a ajuns in situatia de a contrui si deasupra lor, ceea ce a produs surpari masive.

Cel care a rezolvat problema a fost un alt om genial, Charl-Axel Guillaumot, care, in 1777, a conceput securizarea carierelor, gandind si construind contraforti, intacti si de ajutor si in ziua de azi!

In prezent, rezistenta carierelor este urmarita mai ceva ca reactoarele nucleare, orice fisura fiind tratata cu maxima atentie spre a fi remediata cu tehnogii de ultima ora!

Carierele au adapostit ani la rand distilerii de bere, de alcool, ba chiar in ele s-au cultivat ciuperci... cunoscutele Champignions de Paris!

Carierele au povestile lor - una mai surprinzatoare decat alta - multe rod al imaginatiei si al gustului pentru infricosator! 


Una dintre ele, evident adevarata, cea a lui Philibert Aspairt, pe care o voi istorisi intr-un episod viitor! 
Dincolo de povestea unui destin uman, aceasta intamplare serveste de invatatura, avertizand curiosii si amatorii de teribilisme ca imensitarea coridoarelor carierelor poate fi surprinzatoare si periculoasa.
Dar despre asta in postarea viitoare!


Galeriile cele mai cunoscute sunt insa de departe cele care adapostesc osuarele Catacombelor.

In anii 1800, ramasitele pamantesti a 6 milioane de persoane, inmormantate in cimitirele si bisericile pariziene, au fost dezgropate efectiv si mutate in aceste... catacombe, devenite cel mai mare osuar din lume! 

Motivul a fost, in parte, unul de igiena, de salubrizare, fiind vremea marilor epidemii, dar actiunea aceasta a permis incontestabil castigarea unor importante spatii necesare extinderii orasului.

Si mai in adanc, se gasesc galeriile celui mai nou tren subteran, RER.ul E, inaugurat in 1998, care au fost construite sub panza freatica a Parisului, sub Sena, la o adancime mai mare de 30 de metri, si acesta este un unicat tehnologic!

La 670 de metri in adanc, se afla asa-numitul Izvor L'Albian, care este o rezerva strategica si pretioasa de apa, utilizabila in caz de penurie, si care izbucneste din adanc! 
La acest izvor de salvare sunt conectate trei fantani in Paris. Apa aceasta este supusă unui tratament de deferizare, pentru a reduce cantitatea de fier, care este în mod natural mai mare decât standardele admise de sănătate publică.

Această apă este foarte bine protejată de poluarea de suprafață și, prin urmare, rămâne de foarte bună calitate.

Acviferul Albian se intinde sub întreg bazinul Parisului, volumul său fiind estimat la peste 700 de miliarde de metri cubi. Utilizarea acestei panze freatice este strict controlată. Acesta face parte din planul general strategic de gestionare a apei.

https://www.paristoric.com/images/iconographie/Divers/paris_eau_albien.jpg
Asadar sub trotuarele Parisului exista metroul, canalele și catacombele ... cele din urma devenite in ultimul timp un fel de "muzee", adica locuri vizitabile. 

Am citit recent, pe un blog turistic romanesc, impresii de vizitator roman la Paris. Marturisesc ca nu am gustat deloc ironia si dispretul unei fraze: ... "francezii astia stiu sa faca bani din orice, chiar si din canale"!
Daca ati avut rabdarea sa cititi pana aici, poate va explicati de ce subsolul Parisului a devenit muzeu! Nu gasiti nicaieri in lume asa ceva! 

Si tocmai pentru ca mi s-a parut  rautacioasa remarca, am decis sa va plimb prin  Parisul... de sub Paris.

Caci cei 250 kilometri de linii de metrou și RER, cei 100 de kilometri de coridoare pietonale subterane, 2000 de kilometri de canalizare si 3000 de kilometri de conducte de apa,  care dateaza, in majoritate, din... 1850 si sunt perfect functionale, fac din Paris ceea ce este, un oras special!

Daca astea nu ar fi ceva special si unic nu ar fi desigur nimic de aratat si nu ar fi fost nimic de povestit!

VA CONTINUA

8 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Nici eu nu am stiut si am fost absolut fascinata sa aflu!
      Ma gandesc ca adesea trecem pe langa informatii interesante cu indiferenta. Doar cunoscand inveti ca nu poti judeca pe nimeni - mai ales daca nu il cunosti!
      Imi amintesc ca am cunoscut candva o persoana care locuia in Piata... Cosmonautilor si cand i-am spus ca sta in Piata Lahovary a ramas cu gura cascata! :)
      Azi este mai usor sa afli anumite lucruri. Noi am invatat intr-un fel destul de... scolastic! Cand cineva iti povesteste... pare mai usor si, cu un pic de noroc... mai si tii minte! :)
      Multumesc ca ti-ai facut timp sa citesti!

      Am fost pe la tine dar... nu am lasat mesaj ca m-am pierdut intre pisici :)
      Cu drag
      Sa ai o saptamana frumoasa si plina de spor!

      Ștergere
    2. Ai dreptate, adică mie mi-a rămas în minte mai puţin ceea ce am învăţat din manuale şi într-o mult mai mare măsură ceea ce am aflat din cărţi (romane şi impresii de călătorie), din filme (artistice şi documentare) şi din tot ce-am auzit povestindu-se.

      Pisicile au fost multe, dar s-au împrăştiat. Ne-am întors la oraş doar cu una în plus - pe lângă Grişka al nostru. :)

      Ștergere
    3. Frumoasă să-ţi fie şi ţie săptămâna - adică exact aşa cum ţi-o doreşti!

      Ștergere
    4. Adica... din toti cati am fost aseara... am ramas numai noi doi? :) Si casa de la tara a ramas fara pisici?

      Ștergere
    5. Multumesc pt urari! Asa sa fie! :)

      Ștergere
  2. Foarte interesant! As spune din ce in ce mai interesant!
    O gandire perfecta si extrem de logica. Chiar daca e evident ca a durat, consecintele pe termen lung sunt deosebite, din punct de vedere al interventiilor ulterioare. Si presupun si al securitatii acestora si al costurilor. Multumesc, draga Cita pentru acest nou mister devoalat!
    O seara frumoasa si o saptamana linistita sa ai! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici azi a nins feeric si, ceea ce este special, pana seara nu a mai ramas nimic! Nici macar balti, apa, zloata! Si asta tot din pricina galeriilor care fac ca solul sa nu fie rece si a pantelor care nu permit baltirea!

      Si eu iti multumesc si iti doresc o saptamana minunata.

      Ștergere