Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 28 martie 2020

JURNAL DE CARANTINA - ZIUA 14

Oameni buni,
Sederea intra muros devine, iata,  o stare de fapt.
Incercarea de a incalca regula si de a evada va deveni curand  o faradelege! 
Ne paste in plus pericolul nervozitatii si nu numai. Multime de duhuri rele peste noi!

Ce solutii sa gasim pentru a putea trai inchisi, chiar daca impreuna cu cei dragi, dar permanent, dupa ce, pana acum, chiar intalnirile noastre familiale aveau un alt program?

Calugarii pustiei Egiptului veacului al IV-lea s-au preocupat si ei de aceasta problema a trairii in buna pace in claustrare si multi au scris despre asta.

Preotii nostri ne pun la indempana cateva din secretele vietuirii in comunitati inchise, sfaturi care pot sa detensioneze si sa ne tina in pace impreuna, fiind potrivite, absolut valabile, situatiei inedite in care ne aflam azi cu totii. 

Iata ce ne sfatuiesc:

Nu vă tulburați, nu sunteți singurii oameni care ajung la stări de nerăbdare cand sunt puși să stea mai mult timp la un loc - este o ispită a naturii umane. 
Aceste sfaturi, lăsate de călugări, sunt foarte eficiente. 
Iată cum putem evita nervozitatea și cum sa ne păstram pacea.

 1. Nu porunci, fii tu cel care slujește. Nu spune: "fă cafea, fă mîncare, spală vasele", ci apucă-te tu și fă cafea, fă mîncare sau spală vasele. Fă o revizie în memoria ta și vei vedea că orice tensiune și ceartă începe de la o poruncă sau reproș că celălalt nu a făcut un lucru despre care tu crezi că e treaba lui să îl facă. Nu, nu e treaba lui, e treaba voastră, pentru că acum sunteți în celeași condiții. Despre un sfînt se spune că a trăit o viață cu ucenicul său mai tînăr și niciodată nu i-a poruncit ceva!
 2. Nu răspunde cu reproș la reproș.Dacă vei ști că nu soțul/soția, copilul sau părinții te tulbură cu nemulțumirile și reproșurile lor, ci un duh rău care vrea ca voi să nu va păstrați iubirea, îți va fi mai ușor să nu răspunzi într-un mod răzbunător. Răul este o fantomă străină care nu are ce căuta între voi. 
 3. Faceți puțină disciplină: conveniți orele de mancare și de somn ca să nu aveți prilejuri de ceartă. Dacă unul adoarme la ora 23, iar altul la ora 2 noaptea, vă veți trezi pe rand și veți avea prilej de gînduri proaste. Unul doarme, altul bea cafea, zgomotul îl trezește etc. și motivul de ceartă e gata. Mancarea și somnul sunt momentele care pot tulbura întreaga zi.
 4. Dacă simțiți că tensiunea a crescut, cereti-va iertare. 
 5. Rugați-vă ca sa biruiți revolta cu gînduri bune. Retrageti-va într-un loc ferit ori de cîte ori inima vi se umple de gînduri de revoltă împotriva celuilalt. Nu vorbiți la mînie căci veți ajunge să auziți de la celălalt ceea ce vă va chinui multe zile după aceea. Observați ce anume vă irită la celălalt și evitați să vorbiți despre acel subiect !
 6. Considerati ca această perioadă este un exercițiu care vă arată cine sînteți, cît puteți și ce aveți de oferit celuilalt din experiența de viață pe care o aveți. Cu alte cuvinte, cîte parale faceți.
 7. Toată lumea este la strîmtoare! Sa ne amintim ca acum nu este doar vorba despre noi si nefericirile noastre și, in plus, nu e vreme de certuri și reproșuri fără noimă. Și asta va trece.
IN CONCLUZIE.

Mîncați cumpătat, dormiți la timp, vorbiți cu măsură, "căutați pacea și urmati-o pe ea", fiți stalp de susținere si nu piatra de poticnire.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

2 comentarii:

 1. Minunate recomandari! Dar sunt jaloane de comportament permanent, daca stam sa ne gandim putin!
  Numai bine, draga Cita! Vad ca esti consecventa in a nota aceste momente si este perfect. Imi permit sa adaug ca este o perioada cand se verifica compatibilitatile si se regleaza fin angrenajele! :)
  Imbratisari si o duminica placuta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Desigur, sunt chestiuni de bun simt; numai ca, in graba asta nebuna care ne sminteste, normalul te pune pe ganduri- daca nu te amuteste - caci anormalul striga prea tare si acopera tot!

   Draga mea, sper ca ai avut un we placut si saptamana ti se arata buna, asa cum ti-o doresc!
   Am vazut ce ai scris pt duzina dar nu stiu de ce nu am reusit sa public mesajul meu. Mai incerc!
   O zi precum ti-o doresti! Te imbratisez

   Ștergere