Faceți căutări pe acest blog

joi, 17 mai 2018

GREVA... NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE


Franta traieste de mai bine de 200 de ani cu iluzia revolutiei... reusite!
Poate pentru ca Napoleon le-a deturnat idealurile nascute pe baricate si gustul amar inca nu le-a trecut, cu toata gloria capatata prin el!

Ce ma impiedica sa deslusesc dragostea lor pentru... "contra" este tocmai paradoxul sub care se pot gasi militantii francezi de astazi, exaltati de vorbe fara pic de legatura cu realitatea, ramanand cumva incremeniti intr-un vis care nici macar nu le apartine ! 

Ca societatea s-a schimbat... nu e doar vina unora ci a tuturor! Lenea sociala de care sufera azi omenirea, a compromis si continua sa compromita democratia! 
Timpul ne va arata ce vom reusi sa punem in loc!

Introducerea poate e cam lunga...
Eu voiam sa va spun cate ceva despre GREVA!

Sunt destul de enervata de greva lucratorilor Societatii Cailor Ferate Franceze - falimentara ca antrepriza dar plina de pretentii! 
Sindicatele lor, conduse de niste personaje bizare, venite parca din timpul istoric '68.tist,  in loc de propuneri pt iesirea din criza,  revendica... mereu mariri salariale (salariile lor nefiind mici caci ele au crescut periodic, in ritmul grevelor facute tocmai in perioade de sarbatori ori vacante, astfel incat lovitura sa le reusesca) !

Cum greva este azi un cuvant aflat pe buzele tuturor m-am documentat, dorind sa vad si eu  "de unde ni se trage"!

Si am aflat!

Stricto-senso, cuvântul "greva", "grève", "grava", este de origine galică si desemna odata ceea ce noi am numi  azi "pietriș", mai exact aluviuni pietroase.
Prin secolul al XII lea, Parisul  se extinsese mult pe malul drept al Senei. In locul unde cele doua maluri erau mai apropiate, fluviul a adus aluviuni, invadand faleza cu pietriș gros si bolovănos .
Astfel, acolo s-a format un loc  numit Place de la Grève!

Piața asta deveni locul unde erau executati condamnații la moarte - prin  spânzurare, ardere pe rug, tragere pe roata... orori medievale, care mai de care mai înspăimântătoare.

Între doua execuții însă, cei aflati in cautare de lucru, veneau aici, regăsindu-se între ei, schimband pareri, legand prietenii de conjunctura dar, mai ales, in speranta unei posibilitati de castig, asteptandu-i pe cei care aveau nevoie de forța de munca.

«Faire grève » - a face greva - însemna deci "rechercher du travail" adică a caută de lucru!
Expresia « faire grève » - a face greva - in întelesul  ei de azi, a apărut abia in secolul al XIX. lea, odata cu nasterea proletariatului! 
Si totuși, oricât de greu ar fi de crezut, prima greva din lume, atestata documentar, a avut loc cu mult timp înainte de acel moment! 

Dupa informațiile găsite intr-un papirus, aflat azi în colecţia Muzeului Egiptului din Torino, spre finalul lungii domnii - de aproximativ 30 de ani - a lui Ramses al III lea, aproximativ in jurul anului 1151 î.Hr, in timpul lucrarilor din Valea Regilor,  meşterii şi muncitorii, care lucrau la monumentele comandate de faraon, au refuzat la un moment dat să mai lucreze.

Unul dintre scribii din satul in care traiau artizanii angajati, pe nume Amennakhte, a notat desfăşurarea zilnică a evenimentelor. Astfel, greva  a început în ziua a zecea a celei de-a doua luni de iarnă din anul 29 al domniei lui Ramses III, cand  „o echipă a trecut de cele cinci gărzi ale mormântului, spunând – Ne este foame, au trecut deja 18 zile din această lună [de când ar fi trebuit să îşi primească salariile] – şi s-au aşezat în spatele templului mortuar al lui Menkheperre
[Thutmose III].


Dezvoltarea tehnologica de dupa Marele Razboi a adus la nasterea proletariatului si a luptei pentru drepturi si conditii optime de lucru.

In timp, stipendiile considerabile acordate sefilor sindicatelor, ce s-au format in consecinta, au dus, la concentrarea atentiei asupra intereselor financiare ale muncitorimii si mai putin asupra conditiilor de munca.

In prezent lucrurile sunt asa de grave incat toate antreprizele par a fi falimentare...
De unde vor scoate  bani? 
Poate din... tiparnite, o solutie creatoare de inflatie, un fel de  
bandaj pus peste o buba infectata!
Dar...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu