Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 25 iunie 2016

ZIUA DE DUPA... BREXIT

Lumea s-a trezit azi si mai mahmura decat era ieri!
Nu prea imi prieste mie sa imi expun parerile politice si, pana la urma ... la ce bun, de vreme ce eu cred ca nimic nu este intamplator si, tot ce facem ne influenteaza, de fapt, exitul final!

Cei care au divortat stiu ca viata de... dupa nu este nici pe departe cea imaginata inainte ca divortul sa fie pronuntat si ca nimic nu mai poate fi la fel!
Partea tehnica a iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana o las specialistilor care, in tracat fie spus, au avut ieri o zi infernala. Dincolo de problemele de viitor, prezentul a pierdut vineri cam 20% din economiile sale! 
Multumim Marii Britanii!
Azi bancile europene au intervenit cu scopul de a mai calma pietele...

Sunt necalificata pentru a emite teorii; dealtfel nu as putea spune nimic personal nici nou... 
Totusi, asa, ca un fapt divers, as aminti cate ceva din cele auzite. Astfel exista o statistica care spune ca populatia care a votat iesirea a fost, in proportie de 60%, formata din oameni peste 70 de ani!  Ar mai fi de spus ca intre cei care au absentat numarul tinerilor a fost cu mult mai mare decat cel al batranilor! Si cand te gandesti ca ei, tinerii, vor plati pretul... 

La unul din cursurile mele de teologie, un profesor psiholog ne-a explicat ca lumea traieste azi una din cele mai importante si mari rupturi intre generatii, generatia digitala avand sansa  unei evolutii rapide si diferite, dar si nesansa de a fi intr-o complet alta logica si intr-un contratimp radical cu generatia parintilor, nemaivorbind de cea a bunicilor!

Nu stie nimeni ce va fi - in afara Domnului -  si inca lumea pluteste in apele tulburi ale speculatiilor, caci ruptura aceasta este... prima! 
E posibil sa nu se intample mare lucru (oricum negocierile tuturor contractelor Marii Britanii cu UE vor dura vreo 2 ani minimum!), dupa cum ar putea incepe un tunami ... daca socotim ca maine sunt alegeri in Spania! 
Dar dincolo de ceea ce i s-ar putea intampla Europei... cine seamana vant culege furtuna! 
Deja Irlanda de Nord vede azi o ocazie unica spre a cere separarea de Anglia si unirea cu Irlanda de sud, iar Scotia a si inceput subscrierea pt un referendum in care cetatenii sa-si exprime parerea cu privire la capatarea independentei!

Daca Bruxelles.lul nu iese repede din adormirea produsa huzurul fara rezultate de pana acum, UE se va risipi. 
Daca exista vointa politica... s-ar putea sa se intareasca nucleul marilor state. Asta poate face ca statele mici sau cu probleme sa fie invitate afara sau sa iasa singure din Uniune, sub vanturile nationaliste.
In Parlamentul european s-au trimis in general toti nechematii fara loc in schema statelor lor; pe unii chiar i-au izolat acolo cu scopul de a-i indeparta de puterea locala!
Stau pe niste salarii enorme, fara sa faca nimic, mobiland un cimitir al elefantilor!

Franta pare in pierdere de prestigiu si caderea ar putea continua spre un final nationalist chiar apoteotic!
Acum pare sa castige Germania! Rezistenta si chibzuinta!
Frankfurt.ul sau Luxemburg.ul ii vor fura steaua Parisului, unde impozitele sunt usturatoare si imobilismul administrativ de neacceptat azi!
Din nebunia asta vor iesi bine, cred, doar popoarele cu inalt simt civic, cele care au cetateni in stare sa judece un pic mai departe de burta lor!

Iesirea asta a englezilor e mai grava si mai complexa ca Exodul!
In brambureala produsa in  UE e greu sa vezi acum toate aspectele. Totusi City.ul financiar a primit prima lovitura! Oare va mai continua el sa fie inima finantelor lumii? 
Greu de crezut!
Englezii au fost mereu mai... altfel!
Si cand s-au "alipit" continentului au facut-o ramanand un fel de cui in talpa Europei; ei au aparat aici mai curand  interesele americane pana acum/
Insa exista voci cum ca e posibil ca de data asta sa fie ceva nou: MB sa se bazeze - pt perioada de cadere inerenta - pe oligarhii rusi care traiesc la Londra si care au facut si fac - in schimbul vietii lor -  lobby pt Putin! 
Nu m-as mira; n-ar fi prima oara cand englezii ii vand pe altii rusilor! 
Dar vom trai si vom vedea!
Toti suntem vinovati pentru cutremurul de azi!
Tratatele si legile europene nu au fost pregatite pentru evenimentele 1989!
Statele vestice au intocmit precepte cu gandul de a pune bete in roate estului comunist, nevoit sa inchida usile si ferestrele spre aceasta parte a Europei!
Au asistat astfel fara reactie, practic neputincioase, la invadarea Europei de oameni scapati din acel lagar, victime a propriilor idei.
Vine inevitabil pentru oricine si timpul cand... se platesc greselile si toata lumea stie ca batranetea are partea ei de anchiloza... Caci si politicile imbatranesc si anchilozeaza, ideile ajung sa fie revolute odata cu timpul!
Cred ca am mai spus, sotul meu zicea ca Romania parta ghinion, ca noi, romanii, suntem capabili sa compromitem orice, chiar si democratia, si ca, daca vom fi primiti in UE e posibil ca uniunea asta sa fie deja ... pe cale de disparitie!
Profetie, nu alta!
Apoi eu cred in reverberatia zilei de 24 iunie, ziua nasterii Botezatorului!
De aceea... am convingerea  ca nimic din ce s-a intamplat in aceste zile nu este degeaba!
Domnul stie de ce!


2 comentarii:

 1. Apropo de ceea ce spunea soţul tău, uite ce poantă circulă acum pe facebook:
  "Ne-au cucerit romanii, Imperiul Roman s-a prăbuşit. Ne-au învins turcii, Imperiul Otoman s-a făcut pulbere. Ne-au ocupat ruşii, URSS s-a destrămat. UE ne-a integrat şi e aproape de colaps. Ăştia încă nu şi-au dat seama cu cine se pun?"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. 😀😀😀 se pare ca e necesară o adânca reflecție înainte ca cineva sa ne vrea alături! Atenție, PUTIN, pe cine ai pus ochii!

   Ștergere