Faceți căutări pe acest blog

vineri, 25 martie 2016

DUZINA DE CUVINTE - SOCUL VIITORULUI

Nu. Nu intentionez sa scriu nimic despre cartea cu acelas titlu a lui Toffler, care a fost un best-seler al anilor 70 si nu numai.
Vreau sa va povestesc o intamplare, ciudata dar noua si reala, traita de un cunoscut.


Este vorba un om de afaceri de succes, usor trecut de 40 de ani. 
Afisand, cu condescendenta, un aer inteligent, se poate spune despre el ca are darul de a eclipsa orice asistenta, de indata ce intra intr-o incapere. Si e foarte constient de asta!
Inalt, bine facut, cu aliura de sportiv, par grizonat si ochi vioi, a caror culoare te face sa te gandesti la apele Mediteranei, Bertrand are sarmul unui barbat de succes, pe a carui fata sta frumos ancorat zambetul seducator al sigurantei masculine! 
A pus pe picioare o firma prospera, pentru a carei dezvoltare a sacrificat mult, chiar propria-i fericire 
personala, ratand nu o data ocazia de a avea alaturi femeia visurilor, printesa care sa-l implineasca si ca barbat, in intimitatea sa, intimitate pe care o tine cu discretie departe de ochii curiosilor!
Bucuria daruita de succesul profesional il recompenseaza din plin, limitandu-se in viata intima la relatii usoare si aproape intamplatoare, de care nu duce lipsa.
Capabil sa adune oameni de valoare, a reusit relativ repede sa-si formeze o echipa de invidiat, alcatuita, in principal, din oameni dedicati realizarii profesioanale, "workaholici" in marea lor majoritate. 
Cum a ajuns sa aibe o oarecare notorietate, bunele rezultate obtinute i-au adus intr-o buna zi chiar o promisiune tentanta, aceea de a intra cu firma lui pe bursa.
Cand a aflat ca este posibil, si-a imaginat ca are nevoie de un sprijin profesionist si de aceea, pe agenda lui, si-a inscris ca prioritara reluarea legaturilor cu Roland, fostul lui coleg de facultate, aflat in staff.ul  unei mari antreprize financiare!

Evident, pentru demararea acestui proiect era constient ca avea de trecut printr-un amplu proces de verificare in care nu trebuia sa se strecoare nici fir de neregula!

In ziua cand incepura negocierile tocmai pleca la New York!
Aflat pe aeroport, in timp ce se indrepta spre terminal, primi de la secretarea sa mesajul telefonic lasat pe repondeur de catre secretara colegului sau.
Placut surprins de vocea acesteia, planifica cu reala destindere si nedisimulata placere agenda de intrevederi a saptamanii urmatoare, trecand imediat la un alert schimb de email.uri cu secretara lui Roland, mesaje in spatele carora strecura, aproape fara voie, un oarecare limbaj curtenitor. Si raspunsurile pareau sa ii faca jocul!
Ajunsese astfel sa fantasmeze, incercand sa-si imagineze cam cum arata cea a carei voce inregistrata il fermecase pe loc si care cochetac cu el, printre randurile email.urilor profesionale.
In vederea intalnirilor cu factorii de decizie care aveau competente sa-l introduca pe Bursa, schimba astfel o multime de mesaje (email, SMS, mesaje vocale) cu aceasta secretara si cu fiecare ocazie simtea in sinea lui trezirea
curiozitatii masculine a cuceritorului, pe care nu-si amintea sa fi avut-o de multe ori pana atunci.

Ping-pongul de mesaje deveni in scurt timp destul de agrementat cu dragalasenii disimulate, glume, aparent nevinovate, apropos-uri, mai mult sau mai putin voalate, in fine, ceva ce aducea a joc seductiv, care ii facea o placere deosebita! Toate acestea, imbinate cu perspectiva succesului, il stimulau in mod vizibil.

Pe baza agendei intocmite de secretara in chestiune, ce devenise un soi de obsesie pentru el, se intalni si cu amicul Roland si cu conducerea superioara a antreprizei financiare. Insa, cu ocazia acestor intrevederi, nu reusi sa se vada si cu cea care, intrandu-i in minte, ii trezise interesul, starnindu-i curiozitatea lui de barbat in cautare de aventuri inedite, excitante si surprinzatoare,
menite sa-l scoata din stressul cotidian. 
Nu indrazni insa sa-i vorbeasca colegului sau despre asta, fiind discret cu astfel de chestii.
Remarcase doar ca in anticamera, locul secretarei era gol si incerca sa-si ascunda dezamagirea!

Nu se putu abtine insa sa nu ii trimita acesteia un mesaj ceva mai explicit:
"Stimata domnisoara, nu va ascund deceptia mea de a nu va fi intalnit. Oare nu ar fi bine sa ne vedem la o cafea pentru a pune la punct amanuntele legate de intalnirea cu PDG.ul firmei? Marturisesc ca m-as simti mai sigur de reusita daca am putea sa ne privim ochi in ochi si sa stabilim... impreuna agenda viitoare! Ce ziceti de propunerea asta? Va displace, va incanta?
Va asigur ca pentru mine ar fi o reala placere, care ar completa aprecierile mele legate de profesionalismul dumneavoastra!"
Cu stima si consideratie ...

Raspunsul nu intarzie sa soseasca dar avu efectul unui dus rece. Foarte rece. Atat de rece incat ii disparu si cheful de a mai face afaceri! Ba chiar se simti un tampit!
"Domnule draga, regret! Din nefericire nu ne putem vedea intrucat eu sunt expresia unei inteligente artificiale! Va doresc succes si va asigur ca a fost stimulativ sa intru in legatura cu dumneavoastra!  Cu bine si... pe curand.

Bertand este un om modern, evoluat, ancorat in tehnologia actuala, insa in fata acestui mesaj ramase profund naucit si de-a dreptul dezgustat!
Nu numai ca se simti prost, idiot chiar si dezamagit, dar il cuprinse efectiv frica.
Ideea ca o inteligenta artificiala cochetase cu el, lasa de inteles ca avea abilitati de a descoperi lucruri subtile dincolo de stricta latura profesionala! Ghicindu-i spiritul de cuceritor, inclinatia spre flirt...il decriptase! Se intreba daca nu cumva aceasta intamplare nu ar putea sa-i prejudicieze afacerile.
Cine stie? Poate ca in felul acesta, cei interesati, aveau capacitatea de a le alcatui colaboratorilor un portret complex, mai real decat cel pe care ar fi vrut ei sa-l afiseze, portret in urma caruia sa le fie descoperite si exploatate punctele forte dar mai ales slabiciunile!
Si atunci un fior ii trecu de-a lungul sirei spinarii!
Simti nevoia de aer!
Iesi din birou si se uita la secretara sa, o alsaciana durdulie, cu ochi albastri si simpatica foc. Isi dadu seama ca aprecia pentru prima oara faptul ca era facuta... din carne... multa si din oase!
- Nu vrei sa bem o cafea impreuna?ii zise el, privind-o fix in ochi, cu mainile adanc infipte in buzunarele pantalonilor.
- Desigur, raspunse surprinsa secretara. S-a intamplat ceva?
- Da. Oarecum... Viitorul tocmai mi-a zguduit din temelii prezentul si am nevoie de un ... breake!
Si pornira zambind spre cafenea. 

In povestea istorisita mai sus am inserat cele 12 cuvinte ale DUZINEI, propuse pentru aceasta saptamana.
Alte povesti compuse din aceleasi cuvinte mai puteti citi consultand tabelul lui Eddie!
Paste fericit
tuturor celor care sarbeaza
la sfarsitul acestei saptamani
Sfanta Inviere a Domnului!


6 comentarii:

 1. Incantatoare povestioara ta! Realitatea bate toate SF-urile! A fost o lectura extrem de placuta. Multumesc mult!

  Un weekend linistit si frumos Cita!

  RăspundețiȘtergere
 2. Vezi, de aceea nu ma omor eu dupa SF: gasesc realitatea prezenta adesea prea surprinzatoare pentru gustul meu!
  Multumesc pentru tot si iti doresc si eu un we agreabil :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Simpatică păţanie! :)
  Prin asociaţie de idei, mi-aduce aminte cum mi-au spus mătuşile mele (care acum nu mai sunt)să am mare grijă când umblu cu calculatorul, să nu iau cumva vreun virus şi să mă îmbolnăvesc de cine ştie ce. :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :) Si cum nu ai ascultat... uite ca te-ai bolnavit de... cuvintita! :)

   Cand am auzit povestea de mai sus... stii, cred, ca la tine m-am gandit, nu-i asa?

   Ștergere
  2. Acum ştiu. :))
   Probabil fiindcă n-ai în jur prea mulţi amatori de SF. :)

   Ștergere
  3. Nu prea, e adevarat! :)
   Dar si de-ar fi nu ar putea fi decat cititori si nu... specialisti, ca tine! :)

   Ștergere