Faceți căutări pe acest blog

marți, 12 aprilie 2011

ESCAPADA LA DEAUVILLE


Hotarat lucru, Franta este unul din locurile binecuvantate de Dumnezeu: bogata, cu o natura extrem de variata, o tara frumoasa!
Provinciile ei atat de diferite, specifice, sunt fiecare in parte remarcabile, afisand frumuseti naturale ce se imbina in mod neasteptat cu traditiile, specificul local creeate de om.

Normandia are o frumusete austera.
Poate la acesta imagine contribuie clima oceanica, cu diferente mici intre vara si iarna, unde ploua mult, bate vantul si vara rar termometrele urca peste 17  grade Celsius, dar si simbioza de culturi - engleza si franceza - care au framantat locul acesta de-a lungul timpurilor.

Coasta normanda invita la mare, la flux si reflux, aer bun si multa rigoare.
Aici, printre atatea razboaie castigate si pierdute deopotriva, se gaseste locul care nu a fost niciodata cucerit de englezi, singurul ramas francez in toata istoria: Mont ST Michel, o minunatie in care omul si natura si-au dat mana sub protectia Arhanghelului cel ce este si patronul Normandiei!

Provincia aceasta este un spatiu cultural unde coexista doua culturi, doua limbi si doua puteri, franceza si britanica, si in ziua de azi!

Dincolo de razboaie, stapani si stapanitori, istorie si neplaceri meteorologice... Normandia  reuseste sa fie zona de vacanta.
Pe litoralul Marii Manecii o serie de localitati, celebre, fac de mult placerea sfarsitului de saptamana, a escapadelor pentru distractii sau a grijii pentru sanatate atat ale francezilor cat si ale englezilor!
Aici mareea aduce un plus prin spectacolul naturii in care pamantul si marea se imbratisaza intr-o ritmicitate previzibila.
Cand marea se retrage, tarmul ramane acoperit de scoici si creveti, primindu-si parca rasplata  pentru momentele de dominatie ale apei, ce tinde sa devina tot mai indrazneata si invadatoare.
Clima, asa rece si vantoasa, nu pare sa demobilizeze si nimic nu i-a impiedicat pe oameni sa faca din orasele litoralului puncte de interes si locuri cautate.

Cum "ce este frumos si lui Dumnezeu ii place"... gust si eu la maximum escapadele  in aceasta parte a Frantei? destul de accesibila si generoasa ca oferta turistica.

Mi se intampla sa merg in calatorii scurte, cand vremea nu e tocmai rea... "macar" pana la... Deauville.
Prietena mea este o impatimita a plimbarilor la Deauville si ma corupe ori de cate ori avem timp liber si zarim un pic de soare...


Personal imi place sa petrec cateva ore respirand aer marin pentru ca este relativ aproape de Paris (cam la 2 ore) si regasesc in el toate ale marii si o unda din amintirea muntelui! Parca as fi la Sinaia si de acolo... as putea vedea... Mamaia! Ba chiar am gasit o vila cu ochii Sibiului!
Acum, pastrand proportiile, ne bucuram si noi de o plimbare la mare... cand se poate !
Astfel, ori de cate ori timpul nostru ne permite... ne urcam in masina si... in 2 ore suntem in locul unde parizienii par sa-si fi construit un refugiu monden - desi apropierea cuvintelor nu e potrivita dar reala - si asta inca din vremurile cand doamnele maturau delicat strazile cu poala rochiilor cu crinolina.

Din totdeauna Deauville.ul  a fost un oras cosmopolit, mai exact al oamenilor cu... dare de mana!
Potrivit unor clasificari facute de ghiduri turistice de-a lungul timpului, aceast orasel balnear a fost socotit locul preferat al aristrocratiei in vremea Imperiului iar localitatile din jur, toate erau destinatii precis clasificate pentru industriasi, literati si actori, pictori ori burghezia timpurilor (Trouville, Hulgate, Catbourg, Honfleur), Villier-sur-Mer fiind statiunea preferata altadata de familisti.

Sa mergi la Deauville astazi este pentru unii de bon ton, pentru altii o chestie demodata, pentru noi - prietena mea si cu mine - este doar o placere de duminica, o iesire la mare pentru niste doamne care nu isi mai pot permite plaja si caldura excesiva!

Pe aici se spune ca daca vrei sa fii vazut... daca tii sa ai o viata sociala in lumea persoanelor cunoscute, Deauville este locul potrivit pentru petrecerea sfarsitului de saptamana sau a vacantelor - fiind pentru parizieni ceea ce era odata... Snagovul pentru bucuresteni!

Promenada celebra -  cunoscuta sub numele de "les Planches", nume ce duce cu gandul la scena teatrala,  este pavata din vremuri de demult cu scanduri din lemn de azobe (un arbore tropical care nu putrezeste)  anume pentru ca doamnele sa nu isi murdareasca de nisip rochiile lungi si elegante.
Faleza asta a fost "calcata" in atatia ani de faima ... de multe celebritati, plimbarea fiind un fel de parada!
Elisabeta a II.a, regina Marii Britanii, Grace Kely sunt doar doua exemple din zecile de mii!


De-a lungul acestei faleze sunt insirate cabinele de dus, confortabile si cu anticamera, fiecare purtand numele unor artisti cunoscuti care au trecut prin aceste locuri - si nu sunt putini caci aici are loc anual un important festival al filmului american, un factor efervescent al vietii spectaculoase a orasului, un moment cand toate vedetele isi dau intalnire la Deauville!



Admosfera generala de aici este azi una burgheza cu iz de spectacol, aristocratia care isi arogase dreptul de fracventare a Deauville.ului  fiind mai discreta in vremurile noastre!

Pentru cei cu idei socialiste locul este unul grotesc,  pentru cei cu vederi comuniste este "fieful burgheziei imbuibate", pentru altii un mod de viata... fiecare are parerea lui despre aceasta statiune in functie de mentalitati, apucaturi si interese.
Pana una-alta... lumea despre care se "vorbeste" este la Deauville, "sur les Planches"!

Cand soarele apune, faleza din lemn devine un fel de scena, asa cum o recomanda si numele!
Doamne bronzate purtand toalete iesite parca din spectacolele de moda isi fac apartia la bratul domnilor cu aer protector. Oamenii se cauta din priviri, cunoscutii se saluta...
Unii abordeaza tinute extravagante, altii toalete lejere, sport elegant sau indemodabilul St Jeames model marine.
Aerul marii, mirosul nisipului invadat de apa se amesteca cu suave esente de... Eau des Merveilles si de Chanel Nr. 5! Cam... "viegeux", cum s-ar zice!😊

Orice indrazneala este permisa si nimeni nu se simte aici nici urmarit de fotografi, nici asaltat de ziaristii de scandal. Esta o admosfera incantatoare pentru britanici si vedete de tot felul pe care nu le deranjaza nimeni!
Lumea traieste la Deauville libertatea relativa caci acolo unde nu poti trece neobservat... a fi liber este un pic... inexact!

Toti sunt bronzati, surazatori, de parca nimic pe lumea asta nu le-ar putea strica buna dispozitie.
Doamnele, in marea lor majoritate, nu sunt foarte tinere dar arata superb iar domnii, nici ei tineri, afisaza un aer de barbati... "bine conservati" si desigur... foarte bogati.
Tinerii sunt in mod evident copiii celor care detin aici proprietati destinate vacantelor luxoase.
70% din locuintele orasului sunt proprietatea secundara a parizienilor,  fapt ce i-a adus Deauville.ului renumele de "arondismentul 21"! (Parisul avand 20 de arondismente :)!)

Cred ca doar Promenada de la Nice mai are ceva din acest tip de "plimbare de seara" cu parfum de club privat!

Aici se gasesc cele mai vechi  magazine de lux, deschise inca de pe vremea cand Coco Chanel patrundea pe piata modei!
Cazinoul, hipodromul precum si cele trei restaurante foarte cunoscute, asezate de-a lungul promenadei, unde se servesc scoici si creveti gri precum si alte preparate specific marinaresti... sunt punctele maxime de atractie, locuri de intalnire  si desigur cele mai aglomerate!



Cum nu ne stie nimeni... si nu avem nici un alt scop monden in afara plimbarii,  prietena mea si cu mine, cand ajungem la Deauville,  ne simtim libere sa ne bucuram de aer, de soare, de mare si de tot ce poate sa ofere in materie de priveliste acest oras.
Facem o plimbare "sur les Planches", respiram aer ionizat, cascam si noi gura la protipendada ce se expune in toata splendoarea... si plecam apoi  la Trouville.

Aici mancam scoici pregatite marinareste - cu  ceapa, tulpina de telina si vin alb - un deliciu! -  pe terasa unui restaurant anume de unde peisajul strazii este cel mai placut noua si nota de plata nu este asa de piperata!
Mie imi place ca regasesc pe aici ceva din Predeal-ul nostru invaluit in aerul marii!
Fiecare cu reperele lui!



Plecam spre Paris, de obicei inainte sa iasa "lumea foarte buna" la plimbare, si punem pe lista lucrurilor placute ... inca o zi petrecuta la soare, la mare, la Deauville!

Escapada de saptamana asta a fost una reusita caci vremea a fost acceptabila, normala pentru luna asta in Normandia!
"Sur les Planches" nu am prea vazut multe vipuri ... Pentru prima data insa prezenta catorva burtosi smezi la culoare si galagiosi mi-a atras privirea. Asta e cu...globalizarea!
Oricum lumea era bronzata, vesela, vremea buna ... pe scurt: o placere!

Facand plimbarea traditionala am ramas totusi cu un dubiu: oare aici sa se fi nascut gluma  aceea cu....
"din spate liceu, din fata muzeu ",  ca prea m-am inselat de multe ori admirand siluete perfecte din spate si ramanand stupefiata de varsta... banuitei "liceene" ... vazuta din fata!😉

din spate liceu...din fata...muzeu...

Poate frantuzoaicele nu sunt frumoase in acceptiunea noastra - am auzit pe multi spunand asta -  dar au tinuta  si o prospetime a trupului absolut remarcabile si asta fara sa zaca prin sali de sport!
Sharon Stone, intr-un interviu , intrebata ce ii place in Franta a spus:
- "Ador vinul vostru bun si felul in care frantuzoaicele stiu sa imbatraneaca! Aici vinul si doamnele isi sporesc calitatile... cu timpul!"

Nu vreau sa analizez psihologic parerea ei ca femeie care cred ca incepe sa aiba probleme in a se recunoaste in oglinda... dar cred ca are dreptate. Femeile imbatranesc frumos aici!
Si, daca se intalnesc si exemplare iesite din aceasta descriere... vor fi, desigur, acele exceptii care intaresc regula!

Ca o mica barfa, in mediul artistic si nu numai, cazurile de femei varstnice si soti tineri sunt mult mai numeroase decat barbati varstnici si sotii tinere... Chestie de gust, de stil, de natie!

Cu tot aerul lui burghez, previzibil, de loc unde nu poti trece neobservat, oras de "fite",  cum s-ar zice pe la noi, Deauville e totusi  agreabil pentru o escapada marina  duminical.